0
[ 31 05 2010 ]

Poseta Fonditalu i Valsiru

I ove godine smo se potrudili da grupu partnera odvedemo u posetu Fonditalu i Valsiru. Opšrinije...

 

Fondital Grupa na čelu sa Fonditalom i Valsirom potrudila da bude dobar domaćin grupi poslovnih partnera, saradnika našeg preduzeća. Grupu od 20 osoba ugostili su pre svega na Lago di Garda (najvećem jezeru Italije) i to u eksluzivnom mestu Salo na samoj obali jezera.

Prvi dan posete obeležila je poseta Valsiru i to u vidu posete četiri proizvodna pogona u kojima se proizvodi kompletan program niskošumne kanalizacije i fitinga, ugradnih i nazidnih vodokotlića i PEX cevi. I nama kao domaćinima bilo je više nego zanimljivo da vidimo sam proces proizvodnje ali i proces ispitivanja i istraživanja. U laboratoriji od oko 600 m2, cevi podležu ispitivanjima za koje nismo ni pretpostaviti da je moguće obaviti.

Takodje, Valsir poseduje sopstveni trening centar sa mogućnošću obuke za kompletan proizvodan program zaključno sa najnovijim sistemom odvoda kišne kanalizacije Rain Plus

Drugi dan posete obeležila je poseta Fonditalu, firmi od koje je sve počelo još daleke 1970 godine, firme koja je više nego dominantna u proizvodnji aluminijumskih radijatora i to ne u okvirima Italije već u okvirima Evrope. Najbolji pokazatelj tome je dnevni kapacitet od oko 150.000 članaka radijatora ili godišnji kapacitet proizvodnje od oko 40 miliona članaka radijatora (trenutno proizvode oko 32 miliona godinšnje). Za one koji dobro poznaju tržište radiajtora ovaj podatak više nego jasno govori o veličini firme.

Ono čime se Fondital može pohvaliti je svakako i nova poslovna zgrada. Ideja o izgradnji nastala je sredinom 2006 godine da bi je završili krajem 2008 godine. Ovo impozantno zdanje na 50.000 m2 u dva nivoa čini sedište firme, skladišni prostor, fabriku za izradu gasnih kotlova i modernu laboratoriju. Laboratorija pruža mogućnost ispitivanja gasnih kotlova u skladu sa vežećim evropskim normama tako da više svoje uredjaje ne šalju na ispitivanje u uslužne akreditovane laboratorije već komisije dolaze kod njih i obavljaju iste. Unutar laboratorije nalazi se i komora za atestiranje radijatora. Postrojenje vredno oko 2 miliona eura ima mogućnosti simuliranja svih uslova u kojima se radijatori nalaze.

Kraj dana ostavljen je za obilazak livnice aluminijuma koja se nalazi u sastavu Fondital Grupe – firme Rafmetal. Ova livnica je treća po veličini u svetu a u isto vreme osim što preradjuje aluminijum za potrebe sopstvene proizvodnje ova livnica prodaje sirovinu aluminijuma i za druge proizvodjače radijatora ali i za auto industriju poput grupe WV.

Poslednji dan boravka posvećen je obilasku drevnog grada Verone i njegovih znamenitosti.

Zahvaljujemo se našim partnerima na utrošenom vremenu i divnom provodu kao i našim domaćinima iz firmi Valsir i Fondital na prijatnom druženju.

« Prethodna strana