0
[ 17 03 2009 ]

Kongres ISH – Frankfurt

Najveca godišnja evropska smotra proizvodjača KGH opreme i instalacija ove godine se održala po 50. jubilearni put u periodu od 10 do 14.3. u Frankfurtu u Nemačkoj ...

Iako je Svetska ekonomska kriza u toku, po veličini štandova i poseti se nikada ne bi reklo ali po rečima izlagača i njihovim očekivanjima može se reći da se i te kako oseća. Celu manifestaciju je pratila izuzetno dobra sajamska organizacija tako da se ni jednog trenutka ne oseća tolika poseta ili propust bilo koje vrste.

Što se tehničke strane sajma tiče generalna ocena je da je akcenat na obnovljivim izvorima energije i iskorišćenju njenih potencijala. Tako su skoro svi proizvodjači kotlova na gas u ponudu uvrstili geotermalne toplotne pumpe i solarne sisteme, dok su se proizvodjači kotlova na čvrsto gorivo usredsredili na kotlove sa pirolitičkim sagorevanjem i kotlove na pelet. Sa druge strane proizvodjači armatura su se usredsredili na sisteme za automatizaciju sistema grejanja kao i na opremu koja prati gore pomenute sisteme a sve u cilju uštede energije.

Skoro svi naši partneri prisutni su na ovom Sajmu a tradicionalno posebno i zapaženo učešće imali su nemački proizvodjači.

Medju njima se istakao Junkers koji je akcenat stavio na toplotnim pumpama. Junkers koji je nekada bio sinonim za uštedu energije kroz korišćenje kondenzacione tehnologije primenjene na gasnim kotlovima danas je mnogo više od toga.Danas je u ponudi kompletna gama toplotnih pumpi i solarnih sistema sa proverenim kvlitetom na koji nas je ovaj proizvodjač navikao. Kad su gasni kotlovi u pitanju na sajmu svoju prezentaciju imao kondenzacioni gasni kotao sa akumulacionim bojlerom i svim drugim sistemima neophodim za korišćenje solarne energije tako da sada instalateru ostaje samo da poveže solarne kolektore na kotao i time se sva instalacija završava.

Takodje i Fondital je imao zapaženo učešće i to pre svega sa promocijom svog novog modela aluminijumskog radijatora Calidor S3 i Calidor S4 koji je predvidjen i za instalacije do 60 bara pritiska a takodje i čitava gama kondenzacionih kotlova u kombinaciji sa solarnim sistemima. Ono što je zanimljivo je i paketna podstanica u rasponu snaga od 110 pa do 510 kW.

Sve u svemu još mnogo je novosti kod svih naših dobavljača. Dobar deo toga će biti prikazan i na našem štandu na predstojećem sajmu tehnike. Osim toga za sajam spremamo i dve potpuno nove grupe proizvoda koje do sada nisu bile u ponudi našeg preduzeća

« Prethodna strana