0
[ 08 09 2008 ]

Zidno grejanje – najviši komfor

U korak sa napretkom tehnologije i potrebom čoveka ka zdravijem, čistijem i ugodnijem življenju idu i termotehničke instalacije. Jedan od tih koraka je svakako i sistem zidnog grejanja i hladjenja, sistem koji je u potpunosti u skladu sa tendencijom ka obnovljivim izvorima energije. Opširnije...

Sistemi za površinsko cevno grejanje i hladjenje zagrevaju i hlade na osnovu niskih temperatura podnih i zidnih površina i ravnomerne raspodele temperature uz blago i ugodno energetsko zračenje. U suprotnosti sa visokotemperaturskim sistemima grejanja ovde se uspostavlja ravnoteža zračenja između čoveka i okolnih površina koje obuhvataju prostor, te se stvara optimalan osećaj ugodnosti.

Prednosti ovakvih sistema su:

1. ekonomično rešenje osećaj ugodnosti se postiže pri nižim temperaturama prostorije kada je reč o grejanju, tj. višim kada je reč o hlađenju.To omogućava uštedu energije od 3-6%.

2. ekološko rešenje jer je idealna kombinacija sa obnovljivim izvorima energije ali i samo činjenica da se radi o niskotemperaturnom grejanju podrazumeva smanjenu emisiju CO2 i drugih štetnih materija

3. estetsko rešenje dozvoljava slobodno uredjenje prostora bez radijatora, cevnog razvoda,...

4. antialergisko rešenje mala cirkulacija vazduha (smanjeno raznošenje prašine)

Naravno, za svaki dobar projekat potrebna je i dobra podrška i preporuka pre svega proizvodjača opreme. Sistemi koji se nalaze u ponudi našeg preduzeća su u potpunosti pokrivene stručnom podrškom predstavništva kompanije Rehau koja je „pionir“ u ovoj oblasti u svetskim okvirima. Podrška inžinjerskog kadra kompanije Rehau se ogleda u projektovanju po sistemu „ključ u ruke“ ali i u pomoći i obuci za izradi instalacija ovog tipa.

Naravno, za uspešnu instalaciju potrebno je i kvalifikovano i stručno osoblje. Jedna od firmi koja je prošla trenažni proces i duži niz godina uspešno ugradjuje sisteme je i firma Termo-mont iz Kragujevca. Fotografije u okviru ovog teksta su napravljene na jednoj od instalacija koja je trenutno u fazi izrade u centru Kragujevca. U isto vreme divan primer kvalitente gradnje u Kragujevcu.

Osim u stambenim objektima ove instalacije imaju primenu i u javnim objektima (crkve, sportske hale, škole, dečiji vrtići, super marketi...) i industrijskim objektima (skladištne i proizvodne hale...).

« Prethodna strana